Kaya ve taş düşmelerine karşı alınan önlemlerden biri de çelik tel ağ, diğer adıyla çelik grid uygulamalarıdır. Özellikle karayollarında, demiryollarında, belediyelerde, idarelerde kaya ve taş düşmelerini önlemek amacıyla çelik tel ağlar yaygın olarak kullanılır.
Çelik tel ağlar, insanları ve alt yapıları kaya düşmelerine karşı korumada kullanılan uygun maliyetli ve hızlı uygulamaya imkan sağlayan işlevsel çözümlerden biridir.
Deprem, hava olayları, kaya yıpranması, erozyon gibi pek çok farklı süreç kayaların düşmesine, şev kaymasına yol açabilir. Özellikle bazı hassas bölgelerde düşen kaya ve taşlar demiryolu ya da otoyolu boyunca düşer. Bu da yakınlarda bulunan kullanıcılar için oldukça büyük bir tehlikeye dönüşebilir.
Çelik grid ağ uygulamaları ile amaçlanan kaya ve taş düşme olaylarına karşı üst seviyede bir güvenlik sağlamaktır.
Uygulama yapılacak bölgelerde kullanılacak olan tel ağ malzemesi çalışma yapılacak olan zeminin yapısına göre ankraj sistemleri ile birleştirilerek çözüm üretilmektedir.
Çelik tel ağların farklı kullanım alanları mevcuttur;
– Döküntü malzemelerin önünde engel olabilmesi ve yamaç diplerinde toplanabilmesi için çelik tel ağların önemli bir rolü vardır.
– Hem doğal yamaçlardan hem de yapay şevlerden meydana gelebilecek tehlikeyi önlemek ve aynı zamanda alt yapıları, binaları korumak amacıyla kullanılır.
– Rüzgar, donma, yağmur gibi doğal olaylar veya termal bozukluklar nedeniyle düşme tehlikesi olan kaya ve taş parçalarını önleme konusunda tel ağ kullanımı tercih edilir.
Çelik Ağlarla Şev Koruması
Şev yüzeyi kaplama malzemelerinden olan çelik tel ağın farklı uygulamaları ve farklı çeşitleri mevcuttur.
Karayolu, demiryolu ve HES projelerinin yapım ve bakımında çift bükümlü, altıgen gözenekli çelik grid kullanımı tercih edilir. Bu yöntem aşınmış kaya ve molozların düşmesini engellemede, şev stabilitesini sağlamada etkili olur. bu yöntem ile büyük ve sabit olmayan parçalar yerlerinde tutulurken , zaman içerisinde gözenekler içerisinde yetişen bitkiler sayesinde şev stabilitesi arttırılmış olur.
Peki, şev stabilitesi nedir? Şev stabilitesi, yamaçlarda duyarlılığın olup olmaması durumudur. Şevin duyarlılığına etki eden faktörler suyun etkisi, kaya, toprak vb. gibi kullanılan malzemeler, jeolojik yapısal özellikler vb. olarak belirtilebilir. Şev stabilitesi araştırmalarının amacı kazı ve dolgu alanlarında, zemin yapılarında ekonomik ve aynı zamanda güvenilir çözümler elde etmektir.
Şev stabilitesini sağlamak için kullanılacak olan çift büküm çelik grid özellikleri;
– Kolay gevşemeyen bir yapıya sahip olan çelik gridler dağılmaz ve taş ve molozlar bu ağlardan kurtulamaz.
– Esnek yapısı ile yerleştirilmesi kolaydır ve gerektiğinde kayanın şeklini de alabilir.
– Galvaniz kaplama teller paslanmaya karşı dayanıklılık gösterir ve uzun ömürlüdür.
Çelik tel ağlar ile şev koruması yapılmadan önce şev yüzeyinde bulunan taş, ağaç kökü, dal gibi malzemelerin temizlenmesi gerekir. GeoArt en uygun malzemeler ve en uygun çözümleri ile fark yaratır.
Çelik grid fiyatları ve uygulamaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.